MENU

Rendac, hoe werkt dat?

Rendac en afvoeren snij-afval, biologische materialen, organen en hele dieren.

Er gelden andere regels voor bedrijven dan voor privépersonen, ook voor die ene keer dat je harten snijdt of alleen maar een paar vissenkoppen hebt. Net als bij veel chemicaliën moet dit soort materiaal ook gewoon netjes afgevoerd worden!

Als je het afvoert via Rendac (de enige instantie die het mag), dan krijg je een afschrift dat je het materiaal netjes hebt afgevoerd. Als je het op een andere manier afvoert (de kadaverbak van de gemeente of de slager waar het vandaan komt), zorg er dan voor dat je een schriftelijk bewijsstuk hebt dat je het netjes hebt afgevoerd. Er geldt namelijk een omgekeerde bewijslast.

Kies je voor de Rendac, dan is het nodig om de school daar correct aan te melden. Het telefoonnummer van de klantenservice is: 0499-364590. Er moet eenmalig een aanmeldingsformulier nieuwe leveranciers ingevuld worden. Via de klantenservice van de Rendac worden vervolgens de afspraken gemaakt.

Voor scholen is het in de meeste gevallen zinvol om van bijvoorbeeld een half jaar of een jaar snijafval te verzamelen (vriezer), en dat ineens af te voeren. Er komt in dat geval op school een afvoer-kliko te staan. Daar moeten CAT1 stickers op, Rendac levert dit. Er is dan dus een vriezer nodig waar het snijafval in gaat. Ook daar moet eenzelfde Cat 1 sticker op.

Op het moment dat de hoeveelheid zo groot is dat er afgevoerd moet gaan worden, dan is een telefoontje naar een automatisch telefoonsysteem nodig. Als het goed is, is er met de Rendac een standaardweekdag en tijdstip afgesproken waarop er opgehaald wordt, indien de school een melding doet dat er afgevoerd moet worden. Als het goed is, is er ook afgesproken waar de afval-kliko komt te staan.

Op het automatische systeem ( 0499-700133) moeten de volgende zaken ingesproken worden: Klantnummer van de school, Welke categorie afval (Voor scholen Cat1) Bij benadering het aantal kilo’s (als er opgespaard wordt tot er ongeveer een volle kliko is, ga dan uit van ongeveer 150 a 200 kilo). Het eerstvolgende ophaalmoment komt Rendac het dan ophalen. Het snijafval moet dan uiteraard van de afvalvriezer in de kliko overgebracht worden en de kliko moet op de afgesproken plek komen te staan.

Voor scholen is het van belang om even na te denken over een plek waar de Rendac er goed bij kan, maar waar leerlingen liever geen toegang hebben.

De Rendac weegt de kliko, alvorens deze te legen. Er komt een formeel handelsdocument, waarop staat hoeveel kilo afgevoerd is. Een medewerker van de school tekent dit (loge, conciërge, TOA). Daarmee heb je als school je papieren dus netjes op orde!

De rekening van het afvoeren gaat vervolgens naar het afgesproken factuuradres.