MENU
print

Cognac maken (Demo)

Experiment 56, Impact 3 havo / vwo scheikunde

Je gaat wijn destilleren en zo cognac maken.

Wat ga je doen

  1. Doe een beetje wijn in het kroesje en probeer de wijn aan te steken.
  2. Giet de wijn in de rondbodemkolf tot deze voor de helft gevuld is. Zorg ervoor dat de kolf aan de destillatieopstelling vastzit.
  3. Open de toevoer van het koelwater, zodat dit rustig door de koeler loopt.
  4. Verwarm de kolf tot de wijn begint te koken. Stel de temperatuur steeds zodanig bij dat de wijn rustig blijft koken.
  5. Ga nog vijf minuten met verwarmen door, nadat de eerste druppels destillaat zijn overgekomen.
  6. Giet een bodempje destillaat in het schoongemaakte kroesje. Ruik aan het destillaat en beschrijf de geur.
  7. Steek de vloeistof in je kroesje aan. Voorzichtig! De vlam is moeilijk zichtbaar en het kroesje wordt erg heet.
  8. Je docent verzamelt de restanten van de destillaten van de gehele klas in de erlenmeyer met houtkrullen. In een volgende les worden kleur en geur van de inhoud vergeleken met echte cognac. Noteer de verschillen en de overeenkomsten

Veiligheidsmaatregelen

Materialen

Wat heb je nodig?

  • witte wijn
  • kroesje
  • laboratorium destillatieopstelling met kooksteentjes
  • brander of verwarmingsmantel
  • voor de hele klas: (eiken)houtkrullen in een erlenmeyer

Stoffen

Bijzondere veiligheidsmaatregelen

Geen gevaarlijke stoffen

Reactieproducten

Geen gevaarlijke verbindingen

Opruimen

Ruim na afloop de gebruikte spullen op.