MENU
print

Kaarsvet: zuiver of gemengd ?

Experiment 8, Impact 3 havo / vwo scheikunde

In dit practicum meet je de temperatuur van stollend kaarsvet.

Wat ga je doen

  1. Vul het bekerglas voor de helft met kraanwater en zet dit op het gaasje op een driepoot.
  2. Zet de thermometer (sensor) in het kaarsvet en doe de reageerbuis in het bekerglas. Controleer of je opstelling stabiel is.
  3. Verwarm het bekerglas met kleurloze, niet-ruisende vlam. Roer voorzichtig met de thermometer (sensor). Ga door met verwarmen en roeren tot al het kaarsvet gesmolten is.
  4. Haal de reageerbuis (deze is heet) uit het water en klem deze in de statief.
  5. Laat het kaarsvet afkoelen. Meet tijdens het afkoelen elke 30 s de temperatuur en noteer deze in een tabel. (Met sensor allemaal niet nodig). Geef in je tabel aan wanneer het kaarsvet begint te stollen.
  6. Ga door tot alle kaarsvet gestold is.
  7. Met thermometer: Verwerk de resultaten in een diagram. Zet tijd op de x-as en de temperatuur op de y-as. Geef in het diagram het smeltpunt of smelttraject aan.

Veiligheidsmaatregelen

Materialen

Wat heb je nodig?

  • driepoot met gaasje
  • reageerbuis voor een kwart gevuld met stukjes kaarsvet
  • bekerglas van 250 mL
  • thermometer (computer met temperatuursensor)
  • statief met klem
  • brander

Stoffen

Bijzondere veiligheidsmaatregelen

Geen gevaarlijke stoffen

Reactieproducten

Geen gevaarlijke verbindingen

Opruimen

Ruim na afloop de gebruikte spullen op.