MENU
print

IJs, water en zout

Experiment 9, Impact 3 havo / vwo scheikunde

Zuiver water bevriest bij 0 graden C. keukenzout heeft een smeltpunt van 800 graden C. In deze proef bepaal je bij welke temperatuur een zoutoplossing begint te bevriezen.

Wat ga je doen

  1. Neem drie reageerbuizen. Doe in de buizen gelijke hoeveelheden van de volgende vloeistoffen: koud water, de 2%-zoutoplossing, de 10%-zoutoplossing.
  2. Vul het bekerglas met antivries uit de vriezer.
  3. Doe in elke reageerbuis een thermometer (sensor) en plaats de reageerbuizen in de antivries.
  4. Roer voorzichtig met de thermometers (sensoren) en lees de temperatuur af als de vloeistof in een reageerbuis begint te bevriezen.

Veiligheidsmaatregelen

Materialen

Wat heb je nodig?

  • bekerglas
  • twee koude keukenzoutoplossingen (respectievelijk 2% keukenzout en met 10% keukenzout)
  • antivries uit de vriezer
  • drie thermometers (sensoren)
  • rekje met reageerbuizen

Stoffen

Bijzondere veiligheidsmaatregelen

Geen gevaarlijke stoffen

Reactieproducten

Geen gevaarlijke verbindingen

Opruimen

Ruim na afloop de gebruikte spullen op.