IJs, water en zout
Experiment 9, Impact 3 havo / vwo scheikunde
Zuiver water bevriest bij 0 graden C. keukenzout heeft een smeltpunt van 800 graden C. In deze proef bepaal je bij welke temperatuur een zoutoplossing begint te bevriezen.
Wat ga je doen
- Neem drie reageerbuizen. Doe in de buizen gelijke hoeveelheden van de volgende vloeistoffen: koud water, de 2%-zoutoplossing, de 10%-zoutoplossing.
- Vul het bekerglas met antivries uit de vriezer.
- Doe in elke reageerbuis een thermometer (sensor) en plaats de reageerbuizen in de antivries.
- Roer voorzichtig met de thermometers (sensoren) en lees de temperatuur af als de vloeistof in een reageerbuis begint te bevriezen.
Veiligheidsmaatregelen
Materialen
Wat heb je nodig?
- bekerglas
- twee koude keukenzoutoplossingen (respectievelijk 2% keukenzout en met 10% keukenzout)
- antivries uit de vriezer
- drie thermometers (sensoren)
- rekje met reageerbuizen
Stoffen
Bijzondere veiligheidsmaatregelen
Reactieproducten
Opruimen
Ruim na afloop de gebruikte spullen op.