Kaarsvet: zuiver of gemengd ?
Experiment 8, Impact 3 havo / vwo scheikunde
In dit practicum meet je de temperatuur van stollend kaarsvet.
Wat ga je doen
- Vul het bekerglas voor de helft met kraanwater en zet dit op het gaasje op een driepoot.
- Zet de thermometer (sensor) in het kaarsvet en doe de reageerbuis in het bekerglas. Controleer of je opstelling stabiel is.
- Verwarm het bekerglas met kleurloze, niet-ruisende vlam. Roer voorzichtig met de thermometer (sensor). Ga door met verwarmen en roeren tot al het kaarsvet gesmolten is.
- Haal de reageerbuis (deze is heet) uit het water en klem deze in de statief.
- Laat het kaarsvet afkoelen. Meet tijdens het afkoelen elke 30 s de temperatuur en noteer deze in een tabel. (Met sensor allemaal niet nodig). Geef in je tabel aan wanneer het kaarsvet begint te stollen.
- Ga door tot alle kaarsvet gestold is.
- Met thermometer: Verwerk de resultaten in een diagram. Zet tijd op de x-as en de temperatuur op de y-as. Geef in het diagram het smeltpunt of smelttraject aan.
Veiligheidsmaatregelen
Materialen
Wat heb je nodig?
- driepoot met gaasje
- reageerbuis voor een kwart gevuld met stukjes kaarsvet
- bekerglas van 250 mL
- thermometer (computer met temperatuursensor)
- statief met klem
- brander
Stoffen
Bijzondere veiligheidsmaatregelen
Reactieproducten
Opruimen
Ruim na afloop de gebruikte spullen op.