Oplosbaarheid
Experiment 18, Impact natuurkunde
We weten dat de oplosbaarheid van suiker groter is dan die van keukenzout. Hoe zit dat met soda?
Dit ga je doen
- Vul bekerglas voor ¾ deel met kraanwater.
- Doe in een droog reageerbuis 100 mg soda.
- Doe 2 mL gedestilleerd water hierbij.
- Zet het in het bekerglas met water.
- Meet de temperatuur van het water. Noteer je waarneming.
- Is alles opgelost? Ja voeg er 100 mg soda aan toe. Kwispel je buis goed en zet het daarna terug in je bekerglas met water. Is de temperatuur gelijk gebleven?
- Is alle soda opgelost? Zo ja, doe er nu 50 mg soda bij. Noteer hoeveel soda je hebt toegevoegd.
- Zo nee verwarm je bekerglas voorzichtig tot 25 oC.
- Voeg 100 mg soda aan toe, kwispel je reageerbuis en zet deze weer in je bekerglas met water.
- Alles opgelost? Voeg er 100 mg soda aan toe. En herhaal dit net zo lang totdat het niet meer oplost. Noteer hoeveel soda je hebt toegevoegd.
- Verwarm nu het water tot 30 oC.
- Voeg er 100 mg soda toe. En herhaal deze stap net zo lang totdat het niet meer oplost. Noteer hoeveel soda je hebt toegevoegd.
- Verwarm het water tot 40 oC.
- Voeg er 100 mg soda toe. En herhaal deze stap net zo lang totdat het niet meer oplost.
Temperatuur | 20oC | 25oC | 30oC | 40oC |
Hoeveelheid soda toegevoegd | ||||
Totaal aantal mg soda toegevoegd |
Veiligheidsmaatregelen
Geen
Materialen
Je hebt nodig
- soda
- weegschaal
- spatel
- water
- reageerbuis
- thermometer
- houten knijper
- teclubrander
- bekerglas 100 mL
- veiligheidsbril
Stoffen
Bijzondere veiligheidsmaatregelen
Reactieproducten
Opruimen
Ruim na afloop de gebruikte spullen op.