MENU
print

Oplosbaarheid

Experiment 18, Impact natuurkunde

We weten dat de oplosbaarheid van suiker groter is dan die van keukenzout. Hoe zit dat met soda?

Dit ga je doen

  1. Vul bekerglas voor ¾ deel met kraanwater.
  2. Doe in een droog reageerbuis 100 mg soda.
  3. Doe 2 mL gedestilleerd water hierbij.
  4. Zet het in het bekerglas met water.
  5. Meet de temperatuur van het water. Noteer je waarneming.
  6. Is alles opgelost? Ja voeg er 100 mg soda aan toe. Kwispel je buis goed en zet het daarna terug in je bekerglas met water. Is de temperatuur gelijk gebleven?
  7. Is alle soda opgelost? Zo ja, doe er nu 50 mg soda bij. Noteer hoeveel soda je hebt toegevoegd.
  8. Zo nee verwarm je bekerglas voorzichtig tot 25 oC.
  9. Voeg 100 mg soda aan toe, kwispel je reageerbuis en zet deze weer in je bekerglas met water.
  10. Alles opgelost? Voeg er 100 mg soda aan toe. En herhaal dit net zo lang totdat het niet meer oplost. Noteer hoeveel soda je hebt toegevoegd.
  11. Verwarm nu het water tot 30 oC.
  12. Voeg er 100 mg soda toe. En herhaal deze stap net zo lang totdat het niet meer oplost. Noteer hoeveel soda je hebt toegevoegd.
  13. Verwarm het water tot 40 oC.
  14. Voeg er 100 mg soda toe. En herhaal deze stap net zo lang totdat het niet meer oplost.
Temperatuur 20oC 25oC 30oC 40oC
Hoeveelheid soda toegevoegd
Totaal aantal mg soda toegevoegd

Veiligheidsmaatregelen

Geen

Materialen

Je hebt nodig

  • soda
  • weegschaal
  • spatel
  • water
  • reageerbuis
  • thermometer
  • houten knijper
  • teclubrander
  • bekerglas 100 mL
  • veiligheidsbril

Stoffen

Bijzondere veiligheidsmaatregelen

Geen gevaarlijke stoffen

Reactieproducten

Geen gevaarlijke verbindingen

Opruimen

Ruim na afloop de gebruikte spullen op.