MENU
print

Rode koolsap als indicator

  • De gehele proef met als PDF met stellingen en vragen:
  • pH_meten_met_rodekoolsap.pdf

    De pH meten we op een schaal van 0 tot en met 14. Bij elke stap op deze schaal wordt de concentratie van de oplossing 10 maal zo groot of klein.

    Stap 1: een zure verdunningsreeks

  • Zet 5 reageerbuizen klaar.
  • Vul een reageerbuisje met ongeveer 10 cm azijnzuur.
  • De pH hiervan is 3.
  • Maak in een andere reageerbuis een verdunning van het azijnzuur van 10 maal.
  • De oplossing krijgt dan pH 4. Gebruik kraanwater om te verdunnen.
  • Altijd goed mengen! (homogeniseren!)

  • Controleer met een pH-strookje of je de juiste waarde hebt gekregen.
  • Maak, in twee nieuwe reageerbuizen, een verdunning met pH 5 en 6.
  • Vul het laatste reageerbuisje met ongeveer 5 cm kraanwater.
  • Controleer steeds je pH met een pH-strookje.
  • Bewaar je oplossingen! Deze heb je weer nodig bij stap 3.

    Stap 2: een basische verdunningsreeks

  • Zet 4 reageerbuizen klaar.
  • Vul een reageerbuisje met 10 cm soda-oplossing.
  • Deze heeft een pH 11.
  • Maak door verdunning in de overige drie reageerbuizen een oplossing van pH 10, 9 en 8.
  • Altijd goed mengen! (homogeniseren!)

  • Controleer steeds met een pH-strookje of je de juiste waardes hebt gekregen.
  • Zet deze vier reageerbuizen bij de reageerbuizen met de zure reeks.
  • Je hebt nu een reeks van negen reageerbuizen. Gebruik deze voor stap 3.
  • Stap 3: je eigen pH-meter met rode kool

  • Je hebt nu 9 reageerbuizen met een oplopende pH van 3 t/m 11.
  • Giet nu de buizen zodanig leeg dat in elke buis ongeveer 5 cm oplossing overblijft.
  • Doe dit dus voorzichtig! Scheutje voor scheutje!
  • Het is niet belangrijk hoeveel er precies in de buizen zit, maar wel dat overal ongeveer evenveel zit.
  • Vul elk buisje aan met ongeveer 3 cm rode koolsap (wederom is het niet belangrijk hoeveel precies, maar wel dat in elke buis evenveel zit).
  • Altijd goed mengen! (homogeniseren!)

    Stap 4: Check de pH van een eigen gemaakt monster.

  • Maak van de soda oplossing en de azijnzuuroplossing een bekende verdunning.
  • Giet nu de buizen zodanig leeg dat in elke buis ongeveer 5 cm oplossing overblijft.
  • Doe dit dus voorzichtig! Scheutje voor scheutje! Het is niet belangrijk hoeveel er precies in de buizen zit, maar wel dat overal ongeveer evenveel zit.
  • Vul elk buisje aan met ongeveer 3 cm rode koolsap (wederom is het niet belangrijk hoeveel precies, maar wel dat in elke buis evenveel zit).
  • Altijd goed mengen! (homogeniseren!)

  • Vergelijk de kleuren en check of jouw gekozen pH ook klopt met de zelfgemaakte pH meter.
  • Nacontrole; controleer doormiddel van een pH strookje de pH van de gemaakte monsters.
  • Docent / TOA

  • Extractie rode koolsap maken
  • Azijnzuuroplossing pH 3 maken
  • Sodaoplossing pH 11 maken
  • Veiligheidsmaatregelen

    geen

    Materialen

  • Verse rode koolsap (extractie)
  • Soda (natriumcarbonaatdecahydraat)oplossing pH 11
  • Azijnzuur (tafel of schoonmaakazijn)oplossing pH 3
  • reageerbuisrek met 12 reageerbuizen
  • pH papier of strookjes
  • kraanwater
  • Stoffen

    Bijzondere veiligheidsmaatregelen

    Geen gevaarlijke stoffen

    Reactieproducten

    Geen gevaarlijke verbindingen

    Opruimen

  • Alle oplossingen mogen door de gootsteen weggespoeld worden.
  • Gebruikte pH papier/strookjes in de afvalbak