Rode koolsap als indicator
De gehele proef met als PDF met stellingen en vragen:
pH_meten_met_rodekoolsap.pdf
De pH meten we op een schaal van 0 tot en met 14. Bij elke stap op deze schaal wordt de concentratie van de oplossing 10 maal zo groot of klein.
Stap 1: een zure verdunningsreeks
Zet 5 reageerbuizen klaar.
Vul een reageerbuisje met ongeveer 10 cm azijnzuur.
De pH hiervan is 3.
Maak in een andere reageerbuis een verdunning van het azijnzuur van 10 maal.
De oplossing krijgt dan pH 4. Gebruik kraanwater om te verdunnen.
Altijd goed mengen! (homogeniseren!)
Controleer met een pH-strookje of je de juiste waarde hebt gekregen.
Maak, in twee nieuwe reageerbuizen, een verdunning met pH 5 en 6.
Vul het laatste reageerbuisje met ongeveer 5 cm kraanwater.
Controleer steeds je pH met een pH-strookje.
Bewaar je oplossingen! Deze heb je weer nodig bij stap 3.
Stap 2: een basische verdunningsreeks
Zet 4 reageerbuizen klaar.
Vul een reageerbuisje met 10 cm soda-oplossing.
Deze heeft een pH 11.
Maak door verdunning in de overige drie reageerbuizen een oplossing van pH 10, 9 en 8.
Altijd goed mengen! (homogeniseren!)
Controleer steeds met een pH-strookje of je de juiste waardes hebt gekregen.
Zet deze vier reageerbuizen bij de reageerbuizen met de zure reeks.
Je hebt nu een reeks van negen reageerbuizen. Gebruik deze voor stap 3.
Stap 3: je eigen pH-meter met rode kool
Je hebt nu 9 reageerbuizen met een oplopende pH van 3 t/m 11.
Giet nu de buizen zodanig leeg dat in elke buis ongeveer 5 cm oplossing overblijft.
Doe dit dus voorzichtig! Scheutje voor scheutje!
Het is niet belangrijk hoeveel er precies in de buizen zit, maar wel dat overal ongeveer evenveel zit.
Vul elk buisje aan met ongeveer 3 cm rode koolsap (wederom is het niet belangrijk hoeveel precies, maar wel dat in elke buis evenveel zit).
Altijd goed mengen! (homogeniseren!)
Stap 4: Check de pH van een eigen gemaakt monster.
Maak van de soda oplossing en de azijnzuuroplossing een bekende verdunning.
Giet nu de buizen zodanig leeg dat in elke buis ongeveer 5 cm oplossing overblijft.
Doe dit dus voorzichtig! Scheutje voor scheutje! Het is niet belangrijk hoeveel er precies in de buizen zit, maar wel dat overal ongeveer evenveel zit.
Vul elk buisje aan met ongeveer 3 cm rode koolsap (wederom is het niet belangrijk hoeveel precies, maar wel dat in elke buis evenveel zit).
Altijd goed mengen! (homogeniseren!)
Vergelijk de kleuren en check of jouw gekozen pH ook klopt met de zelfgemaakte pH meter.
Nacontrole; controleer doormiddel van een pH strookje de pH van de gemaakte monsters.
Docent / TOA
Extractie rode koolsap maken
Azijnzuuroplossing pH 3 maken
Sodaoplossing pH 11 maken