MENU
print

Zeven stoffen uit de keuken

Experiment 5, Impact natuurkunde

Jullie gaan in groepjes van twee zeven poedervormige stoffen uit de keuken onderzoeken. Aan de eigenschappen van de stof kun je herkennen welke stof het is.

Dit ga je doen

  1. Doe van elke stof een spatelpunt in een buis. Nummer de buizen met een watervaste viltstift of plak er een stickertje op. Zo weet je steeds welke stof in elke buis zit!
  2. Schrijf de kleur van elke stof op.
  3. Doe in elke buis ongeveer 2 cm water uit de spuitfles en schud goed. Noteer je waarnemingen.
  4. Doe twee druppels jodiumoplossing in elk van de zeven buizen. Noteer je waarnemingen.
  5. Spoel de zeven buizen goed schoon en herhaal de proef, maar voeg nu twee druppels rode koolsap toe.
  6. Spoel de zeven buizen goed schoon en zet ze met de opening naar beneden in je rekje.
  7. De docent/toa laat zien welke van de stoffen brandbaar zijn. Hiertoe wordt een beetje stof op een spatel in een vlam gehouden, of vanaf een papiertje in de vlam geblazen. (De brander wordt eventueel horizontaal in de zuurkast opgesteld.) Noteer de resultaten.

Veiligheidsmaatregelen

Geen

Materialen

Dit heb je nodig

  • custard – keukenzout – maïzena (= maïszetmeel) – meel – soda – suiker – vitamine C (fijngestampt tablet)
  • rekje met zeven reageerbuisjes
  • spatel en een viltstift of kleine stickers
  • spuitfles met water
  • 2 druppelflesjes (één met jodiumoplossing de ander rode koolsap

Stoffen

Bijzondere veiligheidsmaatregelen

Geen gevaarlijke stoffen

Reactieproducten

Geen gevaarlijke verbindingen

Opruimen

Ruim na afloop de gebruikte spullen op.