MENU
print

Zetmeel, voeding en speeksel

Experiment 49, Impact 3 havo / vwo scheikunde

Het koolhydraat zetmeel, dat in veel voedingsstoffen zit, toon je aan met een joodoplossing. Je speeksel bevat het enzym amalyse dat bij de voedselvertering de afbraak van zetmeel versnelt. Je gaat beide reacties met zetmeel onderzoeken.

Wat ga je doen bij de proef ´zetmeel in voeding´ ?

  1. Vul een aantal reageerbuizen met (een selectie van ) de vermelde voedingsproducten.
  2. Doe in elke reageerbuis een paar druppels joodoplossing. Schud goed en noteer de kleur.

Wat ga je doen bij de proef ´zetmeel in speeksel´ ?

  1. Doe in de twee reageerbuizen 5 mL zetmeeloplossing.
  2. Zet de trechter op één van de buizen.
  3. Neem een slokje drinkwater in je mond. Beweeg je mond een minuut, zodat het water zich goed met je speeksel mengt.
  4. Spuug een beetje water-speekselmengsel door de trechter in de buis. Wacht een paar minuten.
  5. Voeg aan beide buizen een paar druppels joodoplossing toe.

Veiligheidsmaatregelen

Materialen

Wat heb je nodig bij de proef ´zetmeel in voeding´?

  • aantal voedingsproducten zoals brood, aardappel, meel, olijfolie, eiwit, banaan en bakvet
  • rekje met reageerbuizen
  • joodoplossing in een druppelflesje
  • kan met drinkwater en bekertjes

Wat heb je nodig bij de proef ´zetmeel en speeksel´?

  • twee reageerbuizenz
  • zetmeeloplossing
  • joodoplossing in een druppelflesje
  • kleine trechter

Stoffen

Bijzondere veiligheidsmaatregelen

Geen gevaarlijke stoffen

Reactieproducten

Geen gevaarlijke verbindingen

Opruimen

Ruim na afloop de gebruikte spullen op.