MENU

Schimmels en bacteriën

  • Gebruikers zijn op de hoogte van de risico’s van de schimmels / bacteriën waarmee gewerkt wordt en van de te nemen voorzorgsmaatregelen.
  • Cultures van schimmels en bacteriën mogen na de kweekperiode niet meer geopend worden.
  • De gebruiker van kweken met schimmels en bacteriën heeft de mogelijkheid de handen grondig te wassen en te desinfecteren.
  • Wegwerpmateriaal waarmee met bacteriën of schimmels gekweekt is, wordt als apart afval verwerkt, bij voorkeur na een hittebehandeling.
  • Bij practica met bacteriën en schimmels worden de gebruikers voorzien van beschermende middelen, zoals labjas, handschoenen, veiligheidsbril en mondkapje. Het gebruik daarvan is verplicht en wordt gecontroleerd.
  • Glaswerk dat voor practica met bacteriën of schimmels is gebruikt, wordt gesteriliseerd voor het opnieuw wordt gebruikt. Hiervoor zijn er autoclaveerzakken verkrijgbaar die te gebruiken zijn in een snelkookpan dan wel in een oven. Sterilisatie vervolgens via de standaardregels zie bv. Steriliseren met snelkookpan en oven.

Desinfecteren werkplek

Voor je begint met microbiologische werkzaamheden desinfecteer je de tafel door deze met 70% ethanoloplossing (*) af te nemen. Wrijf het niet direct weer droog, maar laat het vanzelf opdrogen. Zo heeft de alcohol voldoende tijd om te werken. 

Als je bacteriën of schimmel morst:

  • Doordrenk eerst een papieren handdoekje met 70% ethanol.
  • Leg dit doordrenkte handdoekje op de besmette plek en laat het 5 minuten inwerken.
  • Daarna het doekje afvoeren en de plek nogmaals met een schone papieren handdoek schoonwrijven.

(*) Voor desinfectie van vegatieve bacteriën, mycobacteriën, lipofiele en hydrofiele bacteriën, schimmels en gisten is een oplossing van 70% ethanol in de regel goed werkbaar. Voor bacteriesporen is dit niet altijd toereikend. Er kan dan een 2% oplossing van glutaaraldehyde of een 0,2% oplossing van perazijnzuur worden gebruikt.